Blog de la Mediateca

Blog de la Mediateca

Pasolini i Bolaño al CCCB




Tens plans per aquest cap de setmana? El CCCB et proposa dues exposicions d'allò més interessants. [Els diumenges a la tarda l'entrada és lliure!]

PASOLINI ROMA és una mostra que s’apropa a l’escriptor i cineasta italià Pier Paolo Pasolini (1922-1975) a través de les seves relacions amb Roma. I aquest acostament significa entrar de dret en tot el que constitueix i defineix Pasolini: la poesia, la política, el compromís civil, el sexe, l’amistat, el cinema.

Imatge promocional de l'exposició PASOLINI ROMA
PASOLINI ROMA s’estructura en sis apartats cronològics que corresponen a sis etapes vitals i creatives de Pier Paolo Pasolini. S’inicia amb l’arribada a Roma el 28 de gener de 1950 i es tanca el 2 de novembre de 1975, quan el seu cos va ser trobat sense vida prop d’Òstia.

Roma no va ser només un decorat o un simple lloc de residència per a Pasolini, sinó que també va representar una veritable existència física, carnal i passional. La trobada amb Roma fou per a l’autor com una gran història d’amor, amb les seves decepcions i els seus sentiments barrejats de passió i odi, les fases d’atracció i les de rebuig i allunyament.

Per al Pasolini analista de l’evolució de la societat, Roma va constituir el seu principal espai d’observació, el seu camp permanent d’estudi, de reflexió i de lluita. Va ser a partir de les transformacions d’aquesta ciutat que va analitzar els canvis de la Itàlia i els italians dels anys seixanta i setanta.

Hi ha una Roma anterior i una Roma posterior a Pasolini. Els seus escrits i les seves pel·lícules van crear un nou imaginari de la ciutat de Roma. Pasolini no es va acontentar amb integrar la ciutat com a teló de fons de les seves novel·les i les seves pel·lícules, sinó que va «refundar» Roma a través de la literatura i el cinema. Com a gran creador, va concebre un nou mite d’aquesta ciutat vaticana i política, dels seus barris i dels seus habitants.L’exposició és el fruit d’una coproducció entre quatre institucions culturals europees, on es presentarà de forma consecutiva.

L’exposició PASOLINI ROMA és un projecte que comparteixen el mateix CCCB, la Cinémathèque Française de París, el Palazzo delle Esposizioni de Roma i el Martin Gropius Bau de Berlín. Pasolini Roma és un projecte seleccionat, avaluat i finançat per la Comissió Europea per significar el caràcter europeu, transnacional i actual de l’obra de Pasolini i del projecte en si mateix.

Us deixem dos petits tasts del que podreu trobar a l'exposició. Fes click aquí! I aquí!

A més, la Filmoteca de Catalunya no ha pogut deixar passar aquest esdeveniment i ha organitzat un cicle.  Paral·lelament a l’exposició revisen la filmografia d’aquest poeta friülà, articulista polèmic i reivindicador de l’homosexualitat, que també va fer del cinema un dels seus òrgans d’expressió.

L’obra pasoliniana arrenca als seixanta amb dues pel·lícules encara impregnades pel neorealisme –Accattone i Mamma Roma– per explorar després els mites vinculats a civilitzacions arcaiques i abordar una hedonista “trilogia de la vida” de la qual abjurarà amb Salò o le 120 giornate di Sodoma. Comencem justament el cicle amb aquest descens als inferns per, a través d’un llarg flashback, revisar fins al juliol la seva filmografia completa, no només com a realitzador, sinó també com a guionista i com a protagonista de diversos documentals.

Retrat de Bolaño i imatge promocional
En aquests moments, també al CCCB, podeu visitar l’exposició Arxiu Bolaño. 1977- 2003 que ret homenatge a l’excepcional escriptor xilè de la mort del qual es compleixen deu anys el 2013.

El projecte ha estat concebut a partir de tres eixos temàtics entrellaçats que expressen algunes de les claus més perennes de l’univers creatiu de l’autor de Los detectives salvajes. El primer defineix una geografia concreta a través de tres ciutats -Barcelona, Girona i Blanes-, on Roberto Bolaño va crear gairebé tota la seva obra; el segon presenta la seva cronologia creativa, completant i redefinint la publicació dels seus llibres, i el tercer recrea un paisatge existencial que permet recuperar l’escriptor en la seva vida quotidiana: els seus treballs provisionals, els seus hàbits i la seva dimensió més íntima.

El recorregut expositiu pren com a base aquests nuclis temàtics i els desenvolupa a través d’un pròleg, referència imprescindible als anys viscuts a Mèxic, i tres etapes precises:
    1. La universitat desconeguda. Barcelona 1977-1980
    2. Dins del calidoscopi. Girona 1981-1985
    3. El visitant del futur. Blanes 1985-2003

El recorregut el tanca un epíleg o coda que analitza la influència de Bolaño en la literatura del segle XXI, reflectida en les traduccions a trenta-cinc idiomes i el creixent nombre d’estudis que suscita.

Retrat d'un jove Roberto
La visita a l’exposició està concebuda com una investigació detectivesca. El lector-visitant és el policia o detectiu sotmès a una sèrie de proves i jocs, no exempts d’humor i ironia. En la formalització de l’itinerari es donarà preferència a la metàfora del calidoscopi, a la qual el mateix autor es refereix en diferents passatges dels seus llibres. La mateixa escena amb diferents personatges, els mateixos personatges en escenes diferents.

Però la singularitat de l’exposició, més enllà de l’enfocament temàtic, d’un teixit museogràfic innovador, i del diàleg amb el visitant, serà la presentació de material inèdit de l’Arxiu dels Hereus de Roberto Bolaño. Novel·les, contes, poemes i escrits diversos, llibretes i quaderns, correspondència, fotografies familiars, revistes i fanzines, la seva biblioteca personal, totes les entrevistes, jocs d’estratègia i altres valuosos materials que permetran conèixer amb més profunditat l’univers creatiu de Bolaño i contribuir a una lectura cada vegada més lliure i fecunda de la seva obra.

Fes click aquí per començar a descobrir l'univers de Bolaño! I...

- ¿Qué es esto- dije.
- ¿Un verso elegíaco?- Dijo Lima.
- No. Un mexicano visto desde arriba- dije.

No et quedis mirant i passa a l'acció!