Notícies
Reverberacions: Jornada tècnica-cultural
Reverberacions: jornada tècnica-cultural
Reverberacions és una jornada tècnica i cultural que es dura a terme el dijous 12 de desembre a la Sala d’Actes del centre. Aquest esdeveniment forma part del Mòdul de Projectes i està obert a tota la comunitat educativa de l’EMAV.
Reverberacions és una zona temporalment autònoma que neix per a ser una ressonància de veus diverses, un espai on es comparteixen processos creatius que exploren la confluència entre la tecnologia, l’audiovisual i lo sonor a partir de diferents invitadxs.
L’objectiu principal de la jornada és fomentar la innovació en tota la comunitat educativa en el terreny de la imatge, el so i l’audiovisual en general a més d’aportar referències des de la perspectiva de gènere. Durant el dijous 12 de desembre ens submergim en la necessària reflexió de la repercussió de les aportacions creatives i tècniques en l’àmbit de les narratives contemporànies i tecnologies audiovisuals.
QUAN? Dijous 12 de desembre de 2024.
ON? Sala d’Actes de l’escola.
PROGRAMA:
MATÍ 9:00 h
Alba Cros Pellissé (Puigverd de Lleida) és una de les codirectores de la pel·lícula documental “Alteritats” (2023), codirigida amb la Nora Haddad, sobre identitats lesbianes a Catalunya, i una de les codirectores de la pel·lícula Les amigues de l’Àgata (2015) amb Laia Alabart, Laura Rius i Marta Verheyen.
És la directora de fotografia (i actriu) de la pel·lícula “La amiga de mi amiga “(2022) de la Zaida Carmona, del curtmetratge “Demà ho deixem “(2022) del David Moragas i l’ajudant de direcció de “Els dies que vindran” (2019) de Carlos Marquès-Marcet. Col·labora amb A Bao A Qu des del 2013 i forma part de l’equip de Cinema en Curs des del 2015-2016. També forma part de la junta directiva de l’Acadèmia del Cinema Català i és professora associada als estudis de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra.
Actualment, està treballant en la seva propera pel·lícula de ficció en solitari Deriva (L’amor a batzegades) produïda per Edna Cinema.
Desirée Quevedo Nieto (1990, Barcelona) és una artista multidisciplinària, docent i investigadora especialitzada en creació digital. El seu treball se situa en la intersecció entre art, tecnologia i ecologies especulatives, explorant formats audiovisuals, virtuals i escultòrics. Treballa a partir de paisatges post-naturals i narratives inter-espècie, des de les quals, conjuntament, explora les relacions i interferències que succeeixen amb els esteticismes tecnològics. Un component clau del seu enfocament és l’ús d’eines lliures i la filosofia opensoure per a generar xarxes col·laboratives d’intercanvi de coneixements. En 2021 crea #Blendícete, un programa educatiu que promou la creació 3D amb el programari lliure Blender, facilitant l’accés al coneixement digital.
#Blendícete és un organisme que abasta diverses iniciatives per a compartir coneixements col·lectius entorn de l’art i la fabricació digital. Es compon d’una sèrie de workshops centrats en ensenyar les múltiples facetes de la creació 3D utilitzant el programari lliure Blender. El projecte està orientat a oferir formació tècnica i creativa a una comunitat diversa, promovent l’ús d’eines de codi obert i fomentant la fabricació digital. Es concep com una plataforma accessible, des de la qual impulsar la cultura de opensource i l’esperit DIY/DIWO. En els workshops es fomenta la curiositat, convidant a fer preguntes, explorar noves idees i gaudir del procés creatiu sense pressions ni exigències (acte)imposades.
NATALIA PIÑUEL MARTÍN (SHE MAKES NOISE)
Natalia Piñuel Martín és historiadora de l’art, investigadora cultural i comissària. Doctoranda a la USAL de tercer any. Cofundadora de la plataforma Playtime Audiovisuales amb base en Madrid des de l’any 2007 des d’on desenvolupen projectes per a museus i espais culturals com a MUSAC (León), DA2 (Salamanca), Espacio Fundación Telefónica, Museo Centro de Arte 2 de mayo (Madrid), Azkuna Zentroa, (Bilbao), AECID o l’Instituto Cervantes.
És la programadora del Festival She Makes Noise a la Casa Encendida (Madrid) des de l’any 2015 coordinant també la producció artística del festival. Escriu regularment en mitjans i fa classes i xerrades sobre pràctiques artístiques contemporànies i temes de gènere a IED Madrid, ECAM, Màster LAV, UCM, MACBA etc. Ha comissariat exposicions per al MEIAC (Badajoz) i cicles d’audiovisuals i performance per a l’Institut de les Dones del Ministeri de Cultura entre els anys 2002-23 i el Festival Her al 2020 i 2022. Editora dels llibres; She Makes Noise (2020) i Visionses Contemporàneas- últimas tendèncias del cine y vídeo en España (2022). Coordinadora del album “She Makes Noise” publicat amb motiu del 20 aniversari de La Casa Encendida, 2023. Actualment dirigeix i presenta el pòdcast d’art Derivas.
TARDA 15:30 h
Gloria Vilches (Valencia, 1978). Doctora en Comunicació Audiovisual, especialitzada en cinema d’avantguarda, experimental i d’artistes. Des de 2009 coordina Xcèntric, el programa de cinema experimental del CCCB, i altres projectes audiovisuals del centre. També ha col·laborat com a programadora amb festivals i centres d’art como S8 Mostra de Cinema Periférico (A Coruña), Montehermoso (Vitoria-Gasteiz), Tabakalera (Donostia-San Sebastián) o Punto de Vista (Pamplona). Regularment, dona classes sobre diferents aspectes i autores de cinema experimental com a convidada en màsters i postgraus universitaris.
Vilches és la directora de l’Xcèntric, un lloc de trobada per a públic, cineastes i estudiosos àvids de gaudir d’un cinema visionari. Des del 2001 és el programa de cinema estable del CCCB, amb projeccions regulars a l’hivern i la primavera i activitats al llarg de l’any.
La cura en la programació i la producció de cada sessió, a més de la voluntat de projectar les peces en el seu format original, fan que cada convocatòria sigui un petit esdeveniment únic. Els continguts s’han anat ampliant en gèneres i temàtiques, però sempre mostrant obres de creació personal, obertes a l’experimentació i l’assaig.
Al llarg dels anys ha anat sumant activitats pedagògiques, teòriques i pràctiques, trobades amb cineastes i especialistes, publicacions, programes itinerants i produccions pròpies, a més d’un espai únic: l’Arxiu Xcèntric.
Alba G. Corral és artista visual i desenvolupadora de codi. Amb formació en enginyeria informàtica. Corral ha estat creant art generatiu mitjançant programari i codificació durant l’última dècada. La seva pràctica abasta actuacions en directe, vídeo, mitjans digitals i instal·lacions, explorant narracions abstractes i expressant sensibilitat i gust pel color. En combinar sistemes generatius amb tècniques de dibuix improvisades, el seu llenguatge digital esdevé orgànic, creant paisatges digitals fascinants. Corral és coneguda per les seves impressionants actuacions audiovisuals en directe on integra la codificació i el dibuix en temps real en col·laboració amb músics.
BRUNA (COOPERATIVA AUDIOVISUAL)
A Bruna Coop. Audiovisual creuen que per a aconseguir que nous relats arribin a la societat cal que les creadores estiguin immerses en altres formes de fer economia. Entenen que la vida es al centre i que cal seguir dinàmiques d’organització democràtica, feminista, horitzontal, per tal que el compromís social pugui permeabilitzar el discurs que el gruix de la societat rep. Per això, les brunes treballen en la divulgació de l’ESS per donar a conèixer al gran públic les alternatives econòmiques que ja existeixen.
El llenguatge audiovisual, requereix com altres llenguatges, ser reapropiat per la societat. Requereix que torni a ser una eina d’expressió i de transformació social, en comptes de ser una eina de dominació utilitzada per perpetuar l’status quo.
L’audiovisual, amb tot el poder de creació de relat que té, també ha de ser un cavall de Troia que pugui permetre pluralitat de veus i punts de vista.
Des de 2017 han realitzat spots, documentals, reportatges i vídeos promocionals, on no només duen a terme la producció, sinó també la direcció, el guió, la realització tècnica (càmera, so, direcció artística) i també l’edició i postproducció. Entre les darreres produccions de Bruna hi ha:
“No Callarem, un film per la llibertat” (2022) Documental 90′, Premiat al Festival Inèdit, Cerdanya Film Fest, Documenta Madrid.
“Después de las ocho” (2021) Documental 50′ Estrena en Diario Público,
“Quan plou sobre mullat” (2022) Documental 50’, Latituds TV3.
Per a més informació:
Organitza EMAV: Comissió Innovació
Deixa un comentari