Blog de la Mediateca

Blog de la Mediateca

Aquest mes destaquem… [Abril ’15]




L’ànima del film


De les pel·lícules se’n poden recordar molts detalls. Un vestuari original, una interpretació inèdita, una banda sonora capaç de transportar-te a escena... Però també se’n recorden força les frases i els girs insospitats. Com plasmar aquestes situacions, aquests fets?




És així com el guió es converteix en una peça clau del trencaclosques que representa la preparació i execució d’una pel·lícula. Precisament, es comença a parlar d’obra cinematogràfica un cop s’elabora el guió, l’eina que permetrà dirigir cada escena i saber què ha de dir cada actor.

Tant si es tracta d’una pel·lícula sonora o muda, una obra original o una adaptació d’una obra literària, el que és clar, és que el guió cinematogràfic acompanya al cinema des dels inicis de la seva aparició com a forma d’interpretació.

Tenint present la importància del guió, si necessites millorar la tècnica, vols aprendre dels grans professionals, vols saber com començar a fer un bon guió o, senzillament, tens curiositat, et proposem els següents recursos, alguns en conjunt:

·         Films i els seus guions

1. Annie Hall (1977)
Director: Woody Allen
Sinopsi: Alvy Singer, un comediant famós de Manhattan insegur i de caràcter neuròtic, fa un repàs de la seva vida i les seves relacions amoroses al trencar amb la seva novia Annie.

2. Annie Hall (guió) (1978)
Autor: RC. Wilcock i Andrew Zaehner
Contingut: Guió del film dirigit per Woody Allen homònim el 1977. 




3. El acorazado Potemkin (1925)
Director: Serguei M. Eisenstein
Sinopsi: La tripulació del cuirassat del Príncep Potemkin de Táurida, cansats dels maltractaments que reben dels oficials, inicien una revolució que repercutirà a tot l’Imperi Rus. Història basada en els fets reals, succeïts la setmana del 26 de juny del 1905 a Ucraïna.    

4. El acorazado Potemkin (guió) (1971)
Autor: Serguei M. Eisenstein, E. Ripoll Freixes, A. Olivar
Contingut: Guió i anàlisi del film dirigit per Serguei M. Eisenstein del 1925.



·         Bibliografia d’interès 

 

1. El arte de la adaptación: cómo convertir hechos y ficciones en películas (1993)
Autor: Linda Seger
Contingut: S’exposa com adaptar correctament un esdeveniment o una ficció en una pel·lícula tot respectant la seva essència. 




2. Backstory: conversaciones con guionistes de la edad de oro (2002)
Autor: Pat McGilligan
Contingut: Conjunt de converses amb diversos guionistes representatius de l’edat d’or del cinema de Hollywood.



3. Cómo convertir un buen guión en un guión excelente (2007)
Autor: Linda Seger
Contingut: S’exposa com reescriure el guió, mantenint la idea original i la essència que es vol transmetre, perquè tingui més força i sigui més realitzable. Es presenten també els principals problemes que poden sorgir en la fase creativa i com superar-los per a obtenir bons resultats.


4. El manual del guionista (2005)
Autor: Syd Field
Contingut: Manual bàsic per iniciar-se en l’elaboració de guions. S’exposen els diversos passos en el procés creatiu de forma esquemàtica i fàcil i s’acompanyen de consells d’experts en l’àmbit i d’exercicis pràctics. 

5. Prácticas con 4 guiones (2000)
Autor: Syd Field
Contingut: Anàlisi de quatre guions contemporanis (“Thelma y Louise”, “Terminator 2”, “El silencio de los corderos”, “Bailando con lobos”) i entrevistes als seus guionistes.




6. El guió del gènere de ficció: per a televisió i cinema (2008)
Autor: Jesús Borràs Vidal, Antoni Colomer Puntés
Contingut: Manual didàctic i sistemàtic sobre l’art del guionatge. S’ofereixen consells útils en el procés de creació i s’exercita la imaginació i l’originalitat en l’escriptura.





7. Cómo escribir diálogos para cine y televisión (2009)
Autor: Francisco Javier Rodríguez de Fonseca
Contingut: Introducció bàsica en la creació de diàlegs per a la ficció audiovisual. L’obra s’acompanya de consells de grans guionistes espanyols.





Així que ja ho sabeu, no us quedeu mirant i passeu a l’acció!