Blog de la Mediateca

Blog de la Mediateca

Aquest mes destaquem… [Maig ’13]




Aquest mes de maig, amb la primavera, ha despertat tot un seguit d'esdeveniments que us volem fer arribar. 

En primer lloc, a Barcelona durant els dies 9 i 13 de maig es durà a terme el BccN Barcelona Creative Commons Film Festival. Aquest, és el primer festival del món d'obres amb la llicència Creative Commons, que permet més flexibilitat per potenciar la distribució de cinema a la xarxa, i que facilita que els autors es trobin amb els seus públics. És també un lloc de trobada i reflexió en què s'intercanvien coneixements i experiències. Aquests quatre dies dedicats a divulgar una cultura més lliure, s'inicien amb una taula rodona sobre finançament i distribució de les obres en el marc de Creative Commons. S'han realitzat 3 edicions d'aquest festival al MACBA. D'altres edicions han tingut com a seu l'Institut Francès de Barcelona.
Cartell promocional d'aquesta edició 2013

Aquest festival té una secció Made in Barcelona dedicada a la nova autoria. L'objectiu d'aquesta secció és desenvolupar els artistes locals. Aquesta té dos premis:
- Premi Marvin and Wayne: distribueix el curt el 25 festivals internacionals així com l'elaboració del material promocional.
- Premi Públic: cada assistent vota als que considera els 3 millors curtmetratges. El més valorat, participarà en la distribució en la plataforma CC World de festivals internacionals amb Creative Commons.

El proper divendres 10 de maig es projectaran la selecció de curtmetratges internacionals. Una proposta molt interessant per un divendres a la tarda. 

En segon lloc, del 15 al 26 de maig es celebrarà el Festival de Canes (en francès Festival de Cannes), creat el 1939, és un dels festivals de cinema més prestigiosos del món, que cada any es celebra durant la segona quinzena del mes de maig a la ciutat francesa de Canes, als Alps Marítims. 

Cartell promocional d'aquesta edició 2013
El màxim guardó que atorga el festival és la Palma d'Or a la millor pel·lícula. Aquest prestigiós premi és concedit per un prestigiós jurat internacional compost per professionals del món del cinema. En ocasions, diverses pel·lícules comparteixen el guardó el mateix any.

El festival de Canes és un festival de categoria "A" junt amb els festivals de Berlín, Venècia, Sant Sebastià, Mar del Plata o Karlovy Vary.

Algunes pel·lícules seleccionades per a aquesta edició ja tenen disponibles els trailers.

Des de la Mediateca volem destacar algunes pel·lícules guardonades en aquest festival en les anterior edicions. Aquestes són:

Cinema Paradiso, Giuseppe Tornatore. Guardonada amb el Gran Premi del Jurat l'any 1989.
Sinopsi: a Roma, en els anys 1980, Salvatore, cineasta de moda, s’acaba d’assabentar de la mort del seu vell amic Alfredo. És tota una part del seu passat que es desploma i es recorda. Quaranta anys abans, a Sicília, l’anomenava Toto i compartia el seu temps lliure entre l’església on cantava al cor i la sala de cinema parroquial, en particular la cabina de projecció. Allà regnava Alfredo que, a través de les pel·lícules que projectava, li ensenyava la vida.

- Europa, Lars Von Trier. Guanyadora del Premi del Jurat l'edició de 1991.
Sinopsi: després de la Segona Guerra Mundial (1939 - 1945), en Leo Kessler, un jove americà d'origen alemany es trasllada a Alemanya per tal de començar a treballar amb el seu tiet en una companyia de ferrocarrils. Aquesta oportunitat el permetrà viatjar, fascinat, a un país destruït per la guerra. No obstant això, aquest fet també comportarà que Kessler s'hagi d'enfrontar als horrors provocats per la barbàrie nazi.

La vida es bella, Roberto Benigni. Guanyadora del Gran Premi del Jurat l'any 1998.
Sinopsi: Guido troba i sedueix la seva futura dona, Dora. Anys més tard, tenen un fill anomenat Josué i, pel fet de ser jueus, són deportats a un camp de concentració alemany. Allà, fa creure al seu fill que els treballs del camp són en realitat un joc, l'objectiu del qual seria guanyar un tanc. Amb aquesta idea, Guido aconsegueix amagar i fer suportable la vida al camp del seu fill.

El pianista
El pianista, Roman Polanski. Premiada amb la Palma d'Or en l'edició de 2002.
Sinopsi: Szpilman, músic jueu-polonès que treballa a la ràdio de Varsòvia com a pianista, veu com tot el seu món s'esfondra amb l'arribada de la Segona Guerra Mundial i la invasió a Polònia.

Elephant, Gus Van Sant. Guanyadora de la Palma d'Or en l'edició de 2003.
Sinopsi: la pel·lícula es basa en un fet real esdevingut el 1999, la matança de l'institut de Columbine, on dos adolescents van abatre, amb armes de foc, dotze dels seus camarades i un professor. La vida quotidiana dels alumnes es tracta des de diferents angles, que acaben enllaçant-se en esclatar la tragèdia. Es tracta d'una reconstrucció de la tragèdia que va commocionar a la societat nord-americana. Una jornada normal en un liceu normal americà: els estudiants es dediquen a les seves ocupacions quotidianes, van a classes, fan fotografies, parlen de compres... i dos d'ells preparen una matança.

Farenheit 9/11, Michael Moore. Guanyadora de la Palma d'Or l'any 2004.
Sinopsi: la pel·lícula és com un acte polític per a la no-reelecció de George W. Bush a la presidència dels Estats Units el novembre de 2004 i, de fet, aquesta pel·lícula és una acusació contra George Bush.

Crash, Paul Haggis. Guardonada del Premi del Jurat en l'edició de 2007.
Sinopsi: un robatori de cotxe, un accident de la carretera, individus de capes socials i ètniques diferents estan cridats a creuar-se. Una pintura realista sobre la composició dels Estats Units d'avui, i del seu comunitarisme exacerbat, on la diferència, sigui social o racial, és omnipresent en les relacions humanes.
Crash
Gomorra, Mateo Garrone. Guanyadora del Gran Premi del Jurat l'any 2008.
Sinopsi: poder, diners i sang: aquests són els valors a què els residents de la província de Nàpols i Caserta han d'enfrontar-se cada dia. Gairebé mai no tenen la possibilitat d'elegir, i gairebé sempre estan obligats a obeir les regles del "sistema" de la Camorra.

La cinta blanca, Michael Haneke. Guanyadora de la Palma d'Or de l'edició de 2009.
La cinta blanca
Sinopsi: els esdeveniments de la història són narrats i extrets de la memòria del professor de l'escola: al poble protestant d'Eichwald -al nord d'Alemanya- durant l'Imperi Alemany dels anys 1913/14, personalitats locals com ara el capellà, el metge o el baró són qui porten la paella pel mànec i manen a dones, nens i pagesos.



Com sempre diem: ens encantaria posar a l'aparador i destacar a algun de vosaltres!

No et quedis mirant i passa a l'acció!